Home   Motor

Motor

Motorles bij Verkeersschool Jager

De motorlessen worden gegeven in groepen van 2 leerlingen op 1 instructeur.

Algemene voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD)
Voordat je met je motorlessen mag beginnen, moet je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat A. De motorrijopleiding bestaat uit twee onderdelen:

  • Deel 1 AVB = Voertuig beheersing (bijzondere verrichtingen)
  • Deel 2 AVD = Verkeersdeelneming

De motorrijlessen voor het AVB-gedeelte worden op speciale parkeerterreinen gegeven. Tijdens de motorlessen Verkeersdeelneming wordt het rijden binnen en buiten de bebouwde kom behandeld. Het doel daaarvan is dat u tijdens en na uw examen zelfstandig een veilige motorrit kunt rijden.

Geïnteresseerd in onze motorlessen?
Voor vragen of opmerkingen over onze motorles kunt u gebruikmaken van ons contactformulier. Wij nemen daarna zo spoedig mogelijk contact met u op.

Voertuigbeheersing

De eerste les (60 minuten) rijdt u alleen. In dit uur gaat de instructeur nabij onze locatie eerst kijken wat uw aanvangsniveau is. Indien u nog nooit motor (of schakelbrommer) heeft gereden begint u deze les met het leren schakelen en remmen. Dit wordt opgebouwd totdat de instructeur beoordeelt dat u op een zelfstandige en vooral veilige manier het parkeerterrein kan bereiken. Mocht u na de eerste 60 minuten nog niet zover zijn, zal ook de volgende les op deze manier worden voortgezet. Het AVB-gedeelte wordt op speciale parkeerterreinen gegeven. Daar deze parkeerterreinen groot genoeg moeten zijn om ook de “snelle” oefeningen en remproeven te kunnen doen. Om u voor te bereiden op dit examen kunt u gebruik maken van één van onze voordelige compact opleidingen of losse lessen nemen. Deze lessen zijn altijd in blokken van 120 minuten.

Het motorexamen Voertuigbeheersing bestaat uit 14 oefeningen, die zijn verdeeld in 4 clusters. Op het examen moet u 7 oefeningen doen, 4 oefeningen zijn verplicht, de resterende 3  kiest de examinator uit. Het gaat er bij alle oefeningen om dat u de examinator op een overtuigende wijze demonstreert dat u de motor goed beheerst bij lage en hoge snelheid en dat u goed kunt remmen. Alle oefeningen kunt u terugvinden op de webpagina van het CBR:

Om dit examen te mogen afleggen dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat A. Indien u dit examen met goed gevolg heeft afgelegd blijft deze uitslag 1 jaar geldig.

Verkeersdeelneming

Tijdens de rijlessen Verkeersdeelneming wordt het rijden binnen en buiten de bebouwde kom behandeld. Ook wordt tijdens deze lessen aandacht besteed aan de voorbereidings- en controlehandelingen voor een motor. Het doel is dat u tijdens uw examen een veilige en zelfstandige motorrit kunt rijden. Om u voor te bereiden op dit examen kunt u gebruik maken van één van onze voordelige compact opleidingen of losse lessen nemen. Deze lessen zijn altijd in blokken van 120 minuten.

Het examen Verkeersdeelneming duurt in totaal 55 minuten. Eerst heeft u een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. U dient dan de volgende bescheiden te kunnen overleggen:

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Geldig uitslagformulier voor het onderdeel AVB
  • Geldig theoriecertificaat voor de categorie A

Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor. Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en uw instructeur volgen u in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of u voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Compacte opleidingen

De voordelen van onze compact opleidingen zijn:

  • U weet vooraf wat (ongeveer) de kosten zijn van uw opleiding.
  • U heeft korting op de lesprijs ten opzichte van de losse lessen.
  • U kunt direct een planning maken van de lessen tot aan het examen.

Om een goede inschatting te kunnen maken voor welke compact opleiding AVB u in aanmerking komt, raden de instructeurs aan om eerst 1 á 2 lesblokken van 120 minuten (afhankelijk van uw aanvangsniveau) op het parkeerterrein te hebben gereden. Dit zodat zij u dan zowel de “snelle” als de “langzame” oefeningen hebben kunnen zien doen. Indien u gebruik wil maken van een compact opleiding AVD, plannen wij na het behalen van het onderdeel AVB een lesblok van 120 minuten voor verkeersdeelneming. Dit blok kunt u desgewenst in de geadviseerde opleiding laten vallen.

Wij bieden ook de mogelijkheid deze compact opleidingen als spoedopleiding te rijden. Voorwaarde hiervan is dat wij twee kandidaten beschikbaar hebben voor de opleiding. U dient er rekening mee te houden dat het woord “spoed” betrekking heeft op de periode waarin u de lessen rijdt. De wachttijd tot aan een examen verandert hierdoor niet.

Kleding voorschriften

Tijdens de lessen en de examens bent u verplicht beschermende kleding te dragen. Indien u zelf niet beschikt over de juiste kleding, kunt u geheel gratis gebruik maken van de kleding die aanwezig is op de verkeersschool. U dient echter zelf zorg te dragen voor enkelbeschermende schoenen. Deze zijn niet direct verplicht bij aanvang van de rijlessen maar wel bij de examens.

Meld je nu aan bij Verkeersschool Jager!