Home   Theorie

Theorie

Om deel te mogen nemen aan een Tussen Tijdse Toets of een praktijkexamen bij het C.B.R. dient u in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat. Dit certificaat kunt u behalen door bij het CBR een theorie-examen af te leggen. Om u goed voor te bereiden op dit examen kunt u bij ons een theoriecursus volgen.

Deze cursus bestaat uit vijf maandagavonden van 18:30 uur tot 20:30 uur. Tijdens deze avonden wordt er op audiovisuele wijze lesgegeven in de belangrijkste onderdelen van het examen en worden er proefexamens afgenomen. Natuurlijk hebben de cursisten dan ook de mogelijkheid vragen te stellen. Zoals bij iedere cursus is het wel van belang dat u thuis ook leert uit het theorieleerboek. Het CBR raadt de kandidaten ook altijd aan een cursus te volgen daar dit de slagingskans aanzienlijk verhoogt.

Het CBR theorie-examen bestaat uit totaal 65 examenvragen en bestaat uit drie onderdelen:

  • Gevaarsherkenning
  • Kennis van de verkeersregels
  • Kennis van en inzicht in verkeersrisico’s

Onderdeel 1 bestaat uit 25 vragen over gedragskeuze bij gevaarsherkenning. Tijdens het examen krijgt u de vraag niet te horen. U ziet alleen een foto en moet binnen 8 seconden beslissen welk antwoord u geeft.

De onderdelen 2 en 3 vormen samen de overige 40 vragen. Het betreft hier multiple choice vragen, open vragen en ja/nee-vragen.

U bent voor het examen geslaagd indien u:

  • 12 vragen goed heeft (van de 25) van het onderdeel gevaarsherkenning
  • 35 vragen goed heeft (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersrisico’s

Het theoriecertificaat heeft een geldigheidsduur van 1,5 jaar. U kunt dit examen zelf reserveren via de website van het CBR (www.cbr.nl). U moet het examen dan bij de reservering direct via IDEAL betalen. Heeft u niet de mogelijkheid met IDEAL te betalen, kunt u de reservering ook door de verkeersschool laten maken. U dient het examen dan ook direct aan de rijschool te betalen. Via de verkeersschool is het ook mogelijk een individueel, Turks of Engels examen te reserveren.

Meld je nu aan bij Verkeersschool Jager!