Home   Tips

Tips

 Selecteer één van onderstaande tips om verder te lezen

 Tips voor beginnende bestuurders en coaches

Als beginnend bestuurder ben je erg kwetsbaar in het verkeer. Zo heb je 3 keer meer kans op een ongeval zolang je nog geen 2.500 km hebt afgelegd in vergelijking met iemand die al 10.000 km of meer op de teller heeft!

1. Ik doe zo veel mogelijk ervaring op in situaties waarin ik me op mijn gemak voel

Zoals bij zoveel zaken kun je best eerst oefenen in gemakkelijke situaties (korte afstanden in mijn wijk, overdag, met een ervaren begeleider…) en de moeilijke zaken stap voor stap aan te leren (’s nachts rijden, met veel passagiers, op een onbekende locatie, in de stad tijdens de spitsuren…).

2. Ik verkies om te rijden met een ervaren begeleider

Je leert altijd veel van ervaren chauffeurs (elke verantwoordelijke chauffeur uit jouw omgeving die minstens 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs). Aarzel dus niet om te kiezen voor begeleid rijden!

3. Ik zorg er voor dat ik me goed voel voor vertrek

Heb je ruzie met iemand gehad? Heb je vervelend nieuws gekregen? Dan zal je aandacht niet volledig op de weg liggen… Wacht dus even tot je gekalmeerd bent alvorens achter het stuur te kruipen. Ook als je vermoeid bent, kan je rit erg gevaarlijk worden. 17 uur niet slapen komt overeen met een alcoholgehalte van 0,5‰ ! Dus als je je moe voelt, slaap dan gedurende 15 minuten, niet langer, alvorens verder te rijden.

4. Ik plan mijn traject op voorhand

Je GPS instellen, vastzitten in de file, een omleiding volgen… Zoveel situaties die stress kunnen veroorzaken en je aandacht kunnen afleiden. Denk er dus steeds aan om je route op voorhand uit te stippelen en om voldoende tijd te voorzien om op je bestemming te komen.

5. Ik stel mijn playlist samen vóór vertrek

Het soort muziek dat je beluistert kan invloed hebben op je gedrag. Kies dus muziek  die je helpt om je rust en je kalmte te bewaren in elke situatie.

6. Ik kijk altijd wat er in de verte gebeurt

Onervaren bestuurders hebben de neiging om te veel te kijken naar hun onmiddellijke omgeving in plaats van het totaalplaatje in de gaten te houden. Kijk dus ook goed wat er in de verte gebeurt. Zo kun je op eventuele gevaren en op gedragingen van je voorliggers anticiperen.

7. Ik ben geduldig en ik leef de snelheidslimieten na

Gehaast te werk gaan in het verkeer is nooit een goed idee. Je voertuig is bovendien veel moeilijker te besturen als je te snel rijdt. Je stopafstand wordt ook meteen een stuk langer….

8. Ik rijd nooit met de auto als ik onder invloed ben

Onder invloed rijden heeft een negatief effect op de rijstijl van alle bestuurders, maar dit effect is nog veel groter voor onervaren bestuurders. Dit komt door een gebrek aan automatismen. Een beginnende chauffeur doet er gemiddeld 3 jaar over om deze automatismen aan te leren.Een alcoholgehalte van 0,5‰ verdubbelt bovendien al het risico op een ernstig ongeval… En als je drugs en alcohol combineert, dan krijg je een explosieve cocktail.

9. Auto in = GSM uit

Wist je dat als je gedurende 2 seconden niet naar de weg kijkt, het risico op een ongeval verdubbelt? Denk eraan om je GSM uit te zetten als je rijdt. Zo word je niet afgeleid. Eventuele bellers kunnen altijd een bericht op je voicemail achterlaten.

10. Als ik rijd, neem ik de beslissingen

Passagiers kunnen soms een negatieve invloed hebben op het gedrag van de bestuurder. Passagiers kunnen de bestuurder afleiden of hem ertoe aanzetten om meer risico’s te nemen. Dus laat iedereen weten dat jij de baas bent! Jij neemt de beslissingen, jij kiest de muziek, bepaalt de temperatuur. Je kan jouw copiloot natuurlijk altijd vragen om je te assisteren, zo houd je altijd je blik op de weg. Jij zorgt er wel best zelf voor dat iedereen zijn gordel omdoet voor vertrek.

Bron: (BIVV)

 Tips voor ouders

Jouw zoon of dochter heeft net zijn/haar rijbewijs behaald? Hier volgen enkele tips hoe je hen best kan helpen tijdens hun eerste kilometers!

1. Geef steeds het goede voorbeeld achter het stuur

Uit meerdere studies blijkt dat de rijstijl van de jongeren sterke gelijkenissen vertoont met die van de ouders. Let dus op dat je hen geen fout gedrag aanleert.

2. Help hen om hun terugrit op voorhand te organiseren

De terugrit zal veiliger verlopen als je deze op voorhand voorbereidt. Het beste is om de jongere enkele vragen te stellen vóór vertrek. Waar ga je naartoe? Wie zijn je passagiers of wie is je chauffeur? Hoe laat kom je naar huis?

3. Spoor hen aan om onder begeleiding te rijden

In het begin worden ze best begeleid door een ervaren bestuurder (elke verantwoordelijke chauffeur die minstens 5 jaar in het bezit is van een rijbewijs). Die kan hen wijzen op eventuele gevaren en hen leren defensief en anticiperend te rijden.

4. Begeleid hen maximaal

Een jongere die sinds kort een auto heeft, kan in zijn enthousiasme soms het belang van de verkeersregels uit het oog verliezen. Het is dus belangrijk om hen goed te begeleiden en hem eraan te herinneren wat de belangrijkste regels zijn om veilig met de auto te rijden.

Bron: (BIVV)

 Zakken voor het rij-examen

Dit zijn de 10 meest voorkomende redenen waarom iemand zakt voor het rij-examen. Lees ze door en zorg dat jij in ieder geval niet zakt op deze punten.

  1. Kruispunten – verkeerde inschatting van de situatie op een kruispunt
  2. Ver vooruit kijken – te laat beginnen met je handelingen
  3. Snelweg – snelheid te hoog of te laag en geen overzicht in de dode hoek
  4. Kijkgedrag – bij afslaan of inhalen niet de goede kijkvolgorde
  5. Positie op de weg – kiezen van de verkeerde rijstrook
  6. Snelheid – veel te snel, te langzaam of te aarzelend rijden
  7. Rotondes – verkeerde inschatting van de situatie
  8. Besluitvaardigheid – doen of NIET; beslissen
  9. Bijzondere verrichtingen – niet goed kijken
  10. Voertuigbeheersing – niet goed bedienen van de koppeling, rem of versnellingen

 Zenuwen onder controle

Bij een test- of examensituatie komen vaak stress en zenuwen voor. Gezonde spanning is goed, maar laat het niet de overhand krijgen. Met deze tips hou je de controle.

Het theoriecertificaat

  1. Zorg dat je goed voorbereid bent. Je kent niet alleen de lesstof van a tot z, maar bedenkt ook vast hoe je met eventuele zenuwen omgaat.
  2. Neem eerdere examensituaties als voorbeeld. Hoe gingen die? Wat ging goed en wat ging niet goed? Wat kun je deze keer doen om ervoor te zorgen dat het nu wel goed gaat?
  3. Besteed wat aandacht aan je ademhaling. Dit zorgt voor zuurstof voor de hersenen, zodat je helderder kunt denken. En het leidt je af van eventuele zenuwen.
  4. Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Ga op tijd van huis, zodat je in ieder geval niet te laat komt.
  5. Denk vooral aan het positieve resultaat dat je wilt behalen. Als je de nadruk teveel op het negatieve legt, dan is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het rij-examen
Volg de adviezen bij het theoriecertificaat. En gebruik deze tips:

  1. Zorg dat je voldoende rijlessen hebt gevolgd, zodat je je zeker voelt in de auto. Natuurlijk letten wij als verkeersschool Jager ook hier op.
  2. Kies een datum in een voor jou rustige periode. Dan kun je focussen op het afrijden en wordt je niet afgeleid door andere drukke verplichtingen.
  3. Draag nette maar ook makkelijke kleding die niet knelt. Zorg dat je al vaker gereden hebt met de schoenen die je aantrekt.
  4. Je hoeft geen gesprekken met de examinator op gang te houden. Waarschijnlijk is de examinator geconcentreerd op het beoordelen van jouw rijvaardigheid. Richt je daar zelf ook op.
  5. Laat je niet uit het veld slaan als je een foutje maakt. Herstel je fout zelf zo snel mogelijk en ga met frisse moed verder. Iedereen maakt weleens een foutje, het betekent niet automatisch dat je dan zakt.